Mondhygiëne

 

Ontstoken tandvlees

Een gezond gebit heeft alles te maken met gezond tandvlees. Uit onderzoek blijkt bovendien dat er verband is tussen tandvleesproblemen en aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaataandoeningen. Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat uw tandvlees gezond blijft. Dit doet u door uw gebit tweemaal per dag zorgvuldig te reinigen. De tandarts of mondhygiënist kan uitleggen hoe u voedselresten en tandplak het beste kunt weghalen met hulp van een tandenborstel, ragers, tandenstokers of floss. Regelmatig tandartsbezoek is ook belangrijk voor de controle van de gezondheid van uw tandvlees, indien nodig gecombineerd met het verwijderen van tandsteen en gladmaken van de tandoppervlakken.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Ontstoken tandvlees ziet er rood, slap en gezwollen uit én het kan bloeden bij het poetsen of eten. Dit heet gingivitis. Het lastige van gingivitis is dat u het zelf niet altijd kunt constateren. Omdat veel mensen geen pijn ervaren, zijn ze zich niet of onvoldoende bewust van dit probleem. Deze ontsteking kan zich verder uitbreiden naar het kaakbot. Dat noemen we parodontitis. Als er niets aan de ontsteking gedaan wordt, gaat de parodontitis van kwaad tot erger. Uiteindelijk kan kaakbot worden afgebroken, waardoor tanden en kiezen los gaan staan en zelfs kunnen uitvallen. Onderstaande video van de Nederlandse Vereniging van Parodontologie geeft u uitgebreide informatie over gingivitis en parodontitis en de behandeling daarvan.

 

Vraag de mondhygiënist om advies als:

Het tandvlees bij het tandenpoetsen gevoelig of pijnlijk is;
Het tandvlees rood of gezwollen is;
Het tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen of het eten van harde dingen zoals appels;
U last hebt van een vieze smaak of slechte adem;
Tanden en kiezen gevoeliger worden voor temperatuurverschillen.
Als u zwanger bent en merkt dat uw tandvlees bloedt/gevoelig is.

 

Het cijfer van uw tandvlees

Uw tandarts, mondhygiënist bekijkt bij elke periodieke controle hoe gezond uw tandvlees is en hoe diep de ruimten tussen uw tanden en tandvlees zijn. Uw tanden en kiezen krijgen een cijfer naar aanleiding van het Periodiek Parodontaal Screening (PPS). Afhankelijk van uw mondgezondheid maken we een passend behandelplan.